Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@11:19:09 GMT

زن به محض جاری شدن صیغه عقد مالک مهریه است

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۰۷۸۷۳

زن به محض جاری شدن صیغه عقد مالک مهریه است

ایسنا/همدان یک وکیل پایه یک دادگستری در همدان با بیان اینکه مهریه به‌طور ذاتی دینی است که به محض جاری شدن صیغه عقد، زن مالک آن می‌شود و می‌تواند مهریه را مطالبه کند، تصریح کرد: مرد در دو وجه عندالمطالبه و عندالاستطاعه ملزم به پرداخت مهریه می‌شود. 

سعید دانشخواه درگفت وگو با ایسنا، بیان کرد: عندالمطالبه به این معناست که هروقت زوجه مهریه را مطالبه کند، زوج مکلف به تادیه آن و پرداخت دین می‌شود اما عندالاستطاعه به این معنی است  در صورتی که زوجه مهریه خود را مطالبه کند، در همان لحظه مطالبه، زوج ملزم به پرداخت نیست بلکه زمانی که استطاعت و توان و تمکن مالی برای پرداخت مهریه را داشته باشد، می‌بایست آن را پرداخت کند بنابراین درصورتیکه زوج تمکن نداشته باشد  الزامی به پرداخت مهریه ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه  از زمانی که صیغه عقد جاری شود زوجه مالک مهریه می‌شود، افزود: زوجه هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را مطالبه کند، حال چه زمان مطالبه مهریه، لحظات اولیه جاری شدن صیغه عقد یا در طول دوران زندگی مشترک باشد و به ویژه پس از مرگ زوج، زوجه می‌تواند مهریه را مطالبه کند که در این صورت به عنوان دین ممتازه ابتدا مهریه زوجه از اموال زوج، کنار گذاشته می‌شود و پس از آن نسبت به باقی مانده اموال زوج تصمیم‌گیری می‌شود.

 این وکیل پایه یک دادگستری با بیان اینکه در صورتی‌که زوجین از هم طلاق گرفته باشند و در خصوص پرداخت مهریه به هیچ توافقی نرسیده باشند، اظهار کرد: به این معنی است زوجه به عنوان مالک و صاحب حق مهریه، تصمیم بر بذل آن نگرفته و همچنان زوجه مالک قانونی و شرعی مهریه بوده و حق مطالبه و دریافت آن را هم دارد بنابراین وقوع طلاق و یا حتی در صورت فوت زوج، مهریه ساقط نشده و زوجه حق مطالبه تمام آن را دارد.

دانشخواه با اشاره به اینکه  ازدواج به دو صورت یعنی دائم و موقت در دین اسلام وجود دارد، تصریح کرد: در ازدواج دائم، مدت ازدواج محدود به زمان معین و مشخصی نیست اما در عقد موقت چون مدت در آن قید و به محض انقضای مدت، عقد هم تمام می‌شود که درعقد موقت زوجه مالک مهریه است می‌تواند آن را مطالبه کند و پس از انقضای مدت، چون نکاح هم خاتمه می‌یابد انقضای این مدت و یا بذل مدت از سوی طرفین، نافی حق زوجه دردریافت مهریه نیست و با انقضای مدت و رعایت شرط مربوط به عده، زن در صورتی‌که مهریه خود را بذل نکرده باشد می‌تواند مجددا با وجود  دریافت مهریه، ازدواج کند.

وی یاد آورشد : اساسا مهریه با پرداخت ، بذل و بخشش آن  ساقط می شود و مواردی از قبیل طلاق و انقضای مدت درعقد موقت، نمی تواند مانع دریافت مهریه شود و همچنین در ازدواج مجدد زوجه با رعایت شرایط مقرر در قانون  نمی‌تواند ساقط کننده مهریه شود.

دانشخواه با اشاره به اینکه مهریه با جاری شدن صیغه عقد ثبت  و به عنوان حق شرعی و قانونی زن مستقرمی‌شود ، افزود: اتمام مدت در عقد موقت یا وقوع طلاق به هیچ وجه نافی و مسقط مهریه نخواهد شد مگر اینکه  پرداخت و یا بذل از سوی زوجه واقع شود بنابراین زوج ملزم و مکلف به پرداخت مهریه است مگر اینکه  طلاق واقع شود.

وی با بیان اینکه پس از طلاق و یا تمام شدن مدت، زوجه برای ازدواج مجدد باید عده نگه دارد ، گفت: چه زوجه در عده به سر ببرد  یا عده تمام شود اساسا قبل از طلاق مستحق دریافت مهریه خواهد بود چراکه پرداخت مهریه در عده هم متصور است، مع الوصف تا عده تمام نشود زوجه قانونا و شرعا نمی‌تواند اقدام به ازدواج نماید چه از نوع دائم یا موقت باشد مثلا زنی که شوهرشون فوت کرده باید مهریه را از کی بگیره؟ و باید زمان عده بگذره تا ازدواج کنند.
 
این وکیل پایه یک دادگستری در پاسخ به سوال فوق  بیان کرد: زوجه در زمان حیات زوج می‌تواند مطالبه مهریه کند و هم پس از فوت زیرا مهریه آنگونه که قبلا هم گفتیم دین محسوب می‌شود و دین با فوت مدیون ساقط نمی‌شود بنابراین مهریه پس از فوت زوج هم ثبات است و ساقط نمی‌شود.

وی عده در لغت را  به معنای شمار و گروه دانست و بیان کرد: عده گرفتن کنایه از خانه نشینی است که در لسان فقها عده به زمان شرعی و قانونی گفته می‌شود و زوجه پس از جدایی از زوج باید منتظر بماند و تا زمانی که این مدت سپری و منقضی نشود زوجه نمی تواند از نظر قانونی و شرعی ازدواج کند.
 
دانشخواه انواع عده را عده وفات، زن مطلقه باردار و عذل یا انقضای مدت دانست و بیان کرد: عده وفات یعنی مدت زمانی که زوجه پس از مرگ شوهر باید برای ازدواج مجدد منتظر بماند و این مدتی که باید سپری کنیم  چهار ماه و ۱۰ روز است .

وی درباره عده زن مطلقه باردار و غیرباردار، گفت: در عده زن مطلقه باردار، زنی که باردار است تا زمان وضع حمل باید منتظر بماند یعنی اگر زنی حین بارداری از همسر خود طلاق بگیرد تا پایان زمان بارداری و وضع حمل نمی‌تواند اقدام به ازدواج مجدد کند بلکه صرفاً پس از وضع حمل، می‌تواند اقدام به ازدواج مجدد کند اما عده زن مطلقه که باردار نیست در قانون گفته شده که عده طلاق زن غیرباردار سه طهر است و در اصطلاح حقوقی طهر عبارت است از پاکی زوجه از عادت زنانگی که بین دو عادت ماهیانه قرار می‌گیرد.

دانشخواه عده بذل یا انقضای مدت در عقد موقت را اینگونه تعریف کرد: در عقد موقت عده زنی که باردار است همانند عقد دائم تا زمان وضع حمل قرار می‌گیرد و قبل از آن نمی‌تواند اقدام به ازدواج کند اما اگر زن باردار نباشد عده برای فسخ نکاح، بذل مدت و یا انقضای مدت در عقد موقت دو طهر است.

وی با اشاره به اینکه اگر زن به اقتضای سن و باتوجه به شرایط جسمی و روحی عادت ماهیانه نبیند در این مورد عده او ۴۵ روز است و یک استثنا هم است، افزود: در عده دیگر اگر زن شوهرش مفقودالاثر شده باشد در این‌صورت زوجه می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و در صورتی که دادگاه حکم طلاق وی را صادر کند این زن باید از تاریخ وقوع طلاق به مدت چهار ماه و ۱۰ روز عده نگهدارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مهريه ازدواج و طلاق استانی اجتماعی پرداخت مهریه دریافت مهریه ازدواج مجدد عقد موقت انقضای مدت زن مطلقه وضع حمل اگر زن عده زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۰۷۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت ۲۲ مرکز مهر خانواده 

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، معاون پیشگیری ازوقوع جرم دادگستری استان مازندران گفت: مرکز مهر خانواده دراستان‌ها راه اندازی شد تا ملاقات والدین با فرزندان در محیط امن و آرام انجام شود و کودکان با احساس راحتی و امنیت بتوانند با آزادی بیشتری با والدین خود ارتباط برقرار کنند.

حجت الاسلام موسوی افزود:هم اکنون ۲۲ مرکز مهرخانواده دراستان درحال فعالیت هستند و ۴۲۲ فقره پرونده به این مرکز درسال گذشته وارد شد وتعداد ملاقات‌های انجام شده والدین با فرزندان در سال گذشته ۲ هزارو ۳۴۳ مورد بوده است.

او همچنین به فعالیت مراکز مشاوره خانواده قوه قضاییه دراستان اشاره کرد و گفت: ارجاع پرونده‌ها به این مراکز راه مفیدی در کاهش ورودی پرونده‌های طلاق به دادگستری استان مازندران است وبی شک مراکز مشاوره خانواده می‌توانند در کنار نهاد‌های مردمی در کاهش آمار طلاق مفید و موثر باشند.

حجت الاسلام موسوی با بیان اینکه ۱۴ هزارو ۴۱۴ فقره پرونده پارسال از محاکم دادگستری استان به مراکز مشاوره خانواده ارجاع شده است، گفت: ۱۲۳ هزارو ۴۵۹ فقره مورد بررسی قرارگرفت واز این تعداد ۲ هزارو ۸۹۵ فقره پرونده منجر به سازش شده که ۲۳ درصد آنها ازپرونده‌های طلاق بوده است.

دیگر خبرها

  • تسهیل ازدواج جوانان با مهریه کم
  • سازش در مزرعه به همت شورای حل اختلاف استان یزد
  • ارز دیجیتال می‌تواند به عنوان مهریه تعیین شود؟
  • کاهش ازدواج و طلاق در کردستان در سال گذشته
  • کاهش ازدواج و طلاق در کردستان طی سال گذشته
  • طلاق از شوهر به‌خاطر خیلی خوب‌بودن!
  • خطا از مردان، تنبیه برای زنان! از تغییر قانون مهریه تا محرومیت از حضور در ورزشگاه
  • فعالیت ۲۲ مرکز مهر خانواده در مازندران
  • تفاوت طلاق رجعی و بائن چیست؟
  • فعالیت ۲۲ مرکز مهر خانواده